Wandelen / Fietsen

 

De Auvergne is een waar paradijs voor liefhebbers van de natuur. In de nabije omgeving zijn er al 35 uitgestippelde wandelingen, van gemakkelijk tot iets pittiger. Wij stellen u gratis de wandelfiches ter beschikking.

 

Een voorsmaakje:

 

La cascade du Gour Saillant – één van de mooiste natuurlijke watervallen van de Combrailles in ons eigen dorp.

 

Le Gour de Tazenat – een kratermeer met een diameter van maar liefst 700m, wandelingen van verschillende afstanden mogelijk, op het hoogste punt krijg je een 360° uitzicht cadeau.
In de zomermaanden ook pedalo e.d. op het meer.

 

La Roche de Sauterre – zowel van beneden als erbovenop is deze basalten rots indrukwekkend. Wederom een prachtig uitzicht op het vulkaanmassief.

 

Ook de fietsers kunnen zich uitleven. Geniet van een stevig mountainbikecircuit, maar vergeet niet af en toe een blik te werpen op de adembenemende vulkanen op de achtergrond.
U kunt in de nabije omgeving mountainbikes huren.


 

Bezoeken

 

Er is voor elk wat wils binnen een straal van maximum 50 km.

In ons naburig dorp Biollet bevindt zich de boeddhistische tempel Dhagpo Kundreul Ling. Deze typisch Tibetaanse tempel is de belangrijkste én grootste Europese tempel binnen de boeddhistische cultuur. De tempel en bamboetuin zijn vrij te bezoeken.

 

La Grotte de la Pierre de Volvic – Een interactief bezoek aan een voormalige steenmijn waar in het begin van de 20e eeuw de Volvicsteen werd gewonnen. De kathedraal van Clermont-Ferrand dankt trouwens haar speciale zwarte look aan deze stenen.

 

Clermont-Ferrand – Alleen al om haar kathedraal een bezoekje waard. Het mooie historische centrum pik je uiteraard even mee. Prachtige bouwwerken, (overdekte) markten, gezellige restaurants en – wat had je gedacht in het land van Voltaire – knusse boekenwinkeltjes wisselen elkaar af.

 

Als je Clermont-Ferrand zegt, zeg je Puy de Dôme. De Puy de Dôme is met zijn top van 1485 meter het hoogste punt van de Chaîne des Puys, een van noord naar zuid lopende vulkaanketen van 30 kilometer lang met niet minder dan 80 vulkanen. Beklim deze voormalige vulkaan te voet (een korte maar stevige klim), of kies voor de elektrische trein die elke 20 minuten op en af rijdt - www.panoramiquedesdomes.fr.

Wanneer je uitgekeken bent op de vergezichten kun je nog een bezoek brengen aan de ruïnes van de Gallo-Romeinse Mercuriustempel, die zich eveneens op de top bevindt.

 

Wil je nog hoger?

Trek dan naar het centraal massief waar je, in het dorpje Mont-Dore, de Puy de Sancy kan beklimmen. Je kan met de kabelbaan tot bijna aan de top, daarna brengen 860 houten treden je tot op maar liefst 1886 meter hoogte, meteen de hoogste top van het centraal massief!

 

Onderweg naar al dat moois rijd je langs de Viaduc des Fades Besserve (op 5 km van onze stek). Deze voormalige spoorwegbrug werd gebouwd tussen 1901 en 1909 en zorgde voor de verbinding tussen Clermont-Ferrand en Montluçon. Met zijn 132 meter was dit imposant bouwwerk het toenmalig hoogste van Europa!
Op 20 minuten van onze stek ligt de start van een velorailtraject die je via het spoor leidt naar de brug. Een indrukwekkend en uniek uitzicht! De brug is enkel te bezoeken via de velorail en is een avontuur op zich. Met behulp van de elektrische ondersteuning geraak je moeiteloos terug aan de start.

 

Liever wat cultuur opsnuiven?

Bezoek één van de kastelen in de omgeving (Château de Chazeron, Château Dauphin, de ruïnes van Château Rocher, …), of maak een interactieve reis doorheen de Franse Revolutie in Manoir de Veygoux – het voormalig landgoed van de familie van generaal Desaix. De kinderen kunnen zich verkleden of deelnemen aan de schattentocht.

 

Tijdens de zomermaanden zijn er elk weekend leuke brocantes, en ook de dorpsfeesten zijn bijzonder om te genieten van de typisch franse sfeer.


Kids

 

De kinderen kunnen zich uitleven in één van de speel- of themaparken. In Parc Fenestre of Parc Mirabel kunnen ze zich met gemak een ganse dag bezighouden op alle speeltoestellen, klimparkoersen of lekker old school met een band naar beneden zoeven van een reuze glijbaan.


De al iets stoerdere klimmers kunnen terecht in Parc Ecureuil.

De kleine ontdekkers vinden hun gading in Vulcania en Volcan de Lemptégy, waar ze ondergedompeld worden in de wondere wereld van lava.

 

Op het gebied van wandelen werd ook aan de kinderen gedacht. Bij de ‘balades de papillon jaune’ wijzen gele vlindertjes de kleine stappers de weg.

 

Als de beentjes even niet mee willen, kies dan voor een wandeling op de rug van een ezel bij Le Havre aux Ânes of doe een tocht door de Auvergnatse bossen op de rug van een paard bij de Manade des Combrailles.

 

En ook de waterpret mag niet ontbreken. Aan de meren zijn diverse strandjes, met onder andere bij Confolant in de zomer ook heel wat extra’s (kayak, pedalo, peddelsurfen, opblaasstructuren, …)


En er is nog meer!

 

De Auvergne is zo groen omwille van de vele waterbronnen en meren. De vissers komen hier dus ook goed aan hun trekken!

 

Voor wie het wat sportiever mag, die vindt zijn gading in de watersporten op de Sioule of in diverse klimparken in de bergen.


Om af te sluiten, klik hier voor een leuk promotiefilmpje van onze streek. Tot binnenkort!

Suivez nous sur la page Facebook: